De flow van werk

Yessica van Roozendaal - 26 april 2021

Alles in de natuur verloopt volgens ritmes. Wij zijn niet anders. Toch kijken we weinig naar buiten en luisteren we vaak niet naar ons lijf.. 

Tja, ik was niet anders. Het enige ritme dat ik kende was die van de reguliere werktijden en de schooltijden van de kinderen. Samen zitten we vast aan dat systeem. Dankzij eigen bedrijf en kantoor kon ik mijn tijd zelf indelen. Alleen het werk deed ik toch meestal.. van 9 tot 6. Net als iedereen. Ik geniet graag van een meditatie of zelfs een dutje, maar het gewone ritme bleef. Tot.. 

Afgelopen november. Alles was dicht. Ik wilde wat anders qua projecten en mijn zakenpartner kon niet werken. Alles stond stil. Iets in me zei: nu even rust. Als zijnde een winterslaap, heerlijk ben ik tot mezelf gekomen. Een stemmetje in mij zei: je moet werken, snel wat nieuws zoeken! Wat doe je nou? Maar ik voelde de drang sterker om mee te liften op de natuur. Om minder te doen in de donkere tijd van het jaar. Beetje reflecteren, met een kopje thee op de bank. 

Vanwege de maatregelen bleven al snel ook de kinderen thuis. Ook hun konden rustiger aan doen. We lieten het allemaal een beetje gebeuren. De tijd gaat dan wel snel, maar je laadt wel weer lekker op. 

Het vergt vertrouwen in het universum om het los te laten en gewoon -te zijn-. In het ritme van de natuur, kan je ontspanning vinden. Als nieuw. 

Chained to the rhythm - Katy Perry

Op maandag krijgen mensen relatief vaak een hartaanval. Dat heb ik bij andere dieren niet gezien. De stress van werk en altijd maar moeten is nogal een prijs om te betalen voor het moderne westerse bestaan. Veel dieren luieren voornamelijk een beetje. Als je een kat hebt, snap je wat ik bedoel. 

We zijn echter ook gehecht aan doorzetten om niet de natuur in zijn voetsporen te volgen. Ik verwachtte dat ik door moest gaan zodat 'werk door zou gaan'. Maar ik koos ervoor erop te vertrouwen dat werk weer kwam als het weer tijd is om te ontwaken uit de winterslaap. En ja, het kwam! 

Here comes the sun

Het werd lichter en een nieuwe klant had zich al gemeld. Even later, nog een. En in de eerste echte voorjaarsweek een paar per dag! Iedereen ontwaakte, tegelijkertijd!? Tegelijk zag ik de lammetjes huppelen in de wei en de vogels bouwen aan hun nestjes.

Het voorjaar zorgt voor een kriebel, iedereen wil nieuwe projecten doen en voelt zich weer fit en vrolijk. Voor ik het weet is het alweer 7 uur 's avonds voor ik de laatste mail af heb. Tijd om te knallen en om nooit meer te vergeten.. het gewoon los te laten en de natuur zijn werk te laten doen. 

Ja, de natuur doet het beter dan ons. geef je eraan over en vindt zo al het moois dat het te bieden heeft.