Website development met Python Django

Yessica van Roozendaal - 26 november 2019

Voor meerdere klanten ontwikkelen we met Django, zelfs deze blog wordt erin geschreven! Maar wat is Django en is het de juiste oplossing voor jouw website of webapplicatie vraagstuk?

Wat is Django?

Met Django kun je websites en webapplicaties ontwikkelen. Django is open source en ontwikkeld voor programmeurs, zoals ze het zelf noemen een framework voor 'perfectionisten met deadlines'.

Iets dat me meteen aansprak als ervaren developer, ik wilde er graag mee werken om te kijken of het waar is. Django is geschreven in de programmeertaal Python. Python komt standaard meegeleverd op alle grote linux distributies en is vooral bekend als scripttaal voor het generatie en machine learning. Maar je kunt er dus ook een heel framework mee ontwikkelen om websites en webapplicaties mee te bouwen. 

Wat zijn de voordelen van Django?

Een framework is een raamwerk met additionele gereedschappen om maatwerk te kunnen leveren. Django focust op het scheiden van logica en een genereerbaar CMS. Django is geschikt voor traditionele website ontwikkeling, maar kan ook gebruikt worden om webservices (data koppelingen) mee te maken via de REST API. 

Je kunt op gestructureerde wijze snel een maatwerk website maken. Django heeft niet zoveel te bieden als WordPress, maar is beter geschikt voor maatwerk. Je kunt een goede database ontwerpen en daar alles omheen bouwen. De admin hoeft weinig aan te gebeuren, bij Django is hier veel voor inbegrepen. Het is een vaak goede keuze voor startups met een website, webservice of intranet budget van tussen de 20-100k (anno 2019). Aan de voorkant ben je vrij om templates naar believen te maken en heb je de vrije hand. 

Wat zijn de nadelen van Django?

Uiteraard heeft Django ook nadelen en is het niet voor elk project ideaal. De admin kan beperkend werken en is niet altijd goed voor complexere projecten. Het framework behoeft regelmatig een flinke upgrade waarbij doorgaans ook code aangepast en getest moet worden. Python is niet gemaakt voor het web en er is altijd nog een schakelstation nodig om het als zodanig te gebruiken, dit kan voor extra uitdagingen zorgen in de productie omgeving. Django is behoorlijk specialistisch en het kan daardoor ook lastig om developers te vinden voor een Django project. Ook is Django vrij groot en niet de snelste oplossing voor webservices. 

Meer weten over Django

Ja, wat ze zeggen over Django is dus wel waar, maar Django is niet altijd de beste optie. We willen altijd de best tool for the job en kritisch kijken is een belangrijk onderdeel hiervan. Wil je meer weten over Django, geschikte alternatieven of zoek je een partner in de IT? Neem contact met ons op voor een gratis kennismaking.